De meeste kids hebben behoorlijk wat energie dat er uit moet op een dag. Een klimrek op de kinderkamer is dan natuurlijk echt top!
Klimrekken heb je in alle soorten en maten, je kan dus heel goed inspelen op de behoefte van jouw kind. Wil jouw kind het liefst de hele dag van de glijbaan? Dan klik je een glijbaan aan het klimrek vast. Wil jouw kind het liefst de hele dag klimmen? Dan hang je er een touw of touwladder aan. Houdt jouw kind meer van schommelen? Dan hang je een er een schommel aan. Kortom, genoeg mogelijkheden!
Waar moet je op letten bij het kopen van een klimrek?
Als je een klimrek gaat kopen is het belangrijk om vooral goed te kijken naar de sterkte en kwaliteit van het klimrek. Er is een Europese norm zodat je eenvoudig kan zien of een product aan alle eisen voldoet, namelijk de EN 1176-3 norm. Deze norm stelt dat een klimrek aan minstens twee voorwaarden moet voldoen om de CE-markering te mogen dragen: de gebruikte materialen moeten voldoen aan de eisen, en de constructiemethode moet adequaat zijn.
De eerste eis stelt dat alle materialen die in een klimrek worden gebruikt, bijvoorbeeld hout of kunststof, voldoen aan de DIN EN 71-3 norm. De tweede eis stelt dat alle materialen binnen 24 mm van hun rand aan elkaar bevestigd zijn. Als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, is er een risico dat onderdelen tijdens het gebruik ervan kunnen losraken.
Welk materiaal kies je?
Onze voorkeur gaat uit naar een houten klimrek. Naast dat een houten klimrek wel in elk interieur van je huis of kinderkamer past is een houten klimrek ook heel stevig en kan het tegen een stootje. Er zijn ook klimrekken van metaal of kunststof. Welk materiaal je kiest hangt natuurlijk af van je eigen persoonlijke smaak en voorkeur.
Koop geen klimrek dat erg ingewikkeld is om zelf in elkaar te zetten. De constructie moet gemakkelijk zijn, met duidelijke instructies.
Accessoires voor het klimrek
Zoals we al schreven kan je met allerlei accessoires inspelen op de behoeftes van jouw kindje. Je kan het klimrek uitbreiden met attributen zoals een schommel, glijbaan, touwladder, klimtouw, ringen, klimnet, enz. Er zijn echt genoeg accessoires om van het klimrek een waar speelparadijs te maken waarin je kids eindeloos kunnen klimmen en klauteren.
Naast leuk ook educatief
Klimrekken zijn er niet alleen voor het plezier, ze zijn ook educatief. Alle fysieke activiteiten die je kunt doen op een klimrek vergen inzicht, kracht, evenwicht en een goede motoriek. Een klimrek laat kinderen ook op een speelse manier kennismaken met samenwerken. Een klimrek bied natuurlijk ook de perfecte basis voor het maken van een tent! De mogelijkheden zijn echt eindeloos, dit maakt het klimrek ontzettend multifunctioneel!
Veiligheid in de kinderkamer
Het is aan te raden een dikke speelmat onder het klimrek te leggen. Mocht je kind uit het klimrek vallen, dan valt het in ieder geval op een zachte ondergrond. Daarnaast is het slim om een klimrek te kopen dat in hoogte verstelbaar is. Op die manier kan je het klimrek aanpassen aan de groei van je kind. Vaak zit er aan de bovenkant van het klimrek ook een pull up rek die je ook op een lager punt in het klimrek kan bevestigen. Op deze manier kan je ook de hoogte van het klimrek aanpassen.
Vooral bij kleine kinderen is het belangrijk dat er altijd 1 of 2 volwassenen toezicht houden. Kleine kinderen kunnen gevaar vaak minder goed inschatten dan wat oudere kindjes dus dan is het fijn als 1 van de ouders een oogje in het zeil houdt.
Aternatieven voor een klimrek
Er zijn zat alternatieven voor een klimrek, zoals bijvoorbeeld een klimwand waarbij je zelf wat losse klimgrepen op de muur kan bevestigen. Een houten klimdriehoek (bijvoorbeeld van het merk Pikler) is ook een heel goed alternatief. Hieraan kan je ook makkelijk een glijbaan bevestigen.