Als je op Google zoekt naar ‘mijn baby slaapt opeens slecht’ dan kom je nogal snel uit bij artikelen die gaan over slaapregressie. Maar de laatste tijd is er ook een nieuwe term in opkomst, namelijk slaapprogressie. Wat is nu precies de verklaring voor die slapeloze nachten en zijn deze nachten nou juist een regressie (terugval) of progressie (vooruitgang)?
Waarom slaapt je baby minder goed?
Je baby slaapt opeens slechter maar is dit nou een regressie (achteruitgang) of progressie (vooruitgang)? Om hierop antwoord te kunnen geven is het belangrijk eerst te onderzoeken waar dit slechtere slapen vandaan komt.
Je baby ontwikkelt zich enorm in zijn eerste levensjaar. De mentale ontwikkeling gebeurd vaak in fases en op vaste momenten, ook wel sprongetjes genoemd. Naast deze mentale ontwikkeling zijn er in het eerste levensjaar ook een aantal mijlpalen die je kind bereikt. Een voorbeeld van zo’n mijlpaal is het ontwikkelen van een ander, meer volwassener, slaapritme. Voordat jouw baby deze mijlpalen bereikt zal je vaak eerst een periode hebben waarin hij slechter gaat slapen. Echter, na zo’n periode van slechter slapen zal je juist zien dat je baby beter gaat slapen en weer een stukje verder is in zijn ontwikkeling. Aangezien wij het in dit artikel hebben over de periode waarin je baby slechter slaapt zullen wij de omschrijving slaapregressie i.p.v. slaapprogressie gebruiken.
Als je baby middenin een slaapregressie zit lijkt de situatie misschien uitzichtloos of maak je je zorgen. Door je te realiseren dat dit (meestal) tijdelijk is en je baby na zo’n periode weer allemaal nieuwe vaardigheden ontwikkelt heeft, waaronder dus ook beter slapen, maakt dat je er meestal beter mee om kan gaan is onze ervaring. En zo komen we toch weer uit bij het cliché: alles is een fase.
Wanneer slaapt je baby slechter?
Uiteraard is elke baby anders en reageert elke baby met andere symptomen op zo’n periode van ontwikkeling. Ook zullen niet alle baby’s op precies hetzelfde moment een ontwikkeling doorgaan. Hieronder omschrijven wij de periodes die meestal gepaard gaan met slechter slapen, maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn. Er zijn baby’s die maar een paar dagen last hebben van een slaapregressie maar er zijn ook baby’s die er een aantal weken last van hebben.
4 maanden
De eerste slaapregressie is rond de 4 maanden. Je baby gaat namelijk tussen de 3 en 4 maanden een ander slaapritme ontwikkelingen. Hij gaat namelijk van een baby slaapritme naar een meer volwassener slaapritme.
Iedereen (van baby tot volwassene) doorloopt een aantal slaapcyclussen gedurende de nacht. Gemiddeld duurt 1 slaapcyclus tussen de 60 en 120 minuten. Na elke cyclus wordt je een soort van wakker. Je lichaam controleert dan of alles nog veilig is. Wij als volwassenen krijgen hier meestal niks van mee en vallen dus zonder dat we het door hebben weer opnieuw in slaap. Je baby moet dit opnieuw in slaap vallen nog leren.
8 maanden
De volgende periode die vaak gepaard gaat met een slaapregressie is rond de 8 maanden. Dit valt meestal tussen sprong 5 (relaties) en 6 (categorieën) in. In deze periode ontwikkeld je baby zich op fysiek vlak. Hij zal gaan leren kruipen, rechtop zitten en zelf zijn eten oppakken.
10 maanden
De laatste duidelijke periode is rond de 10 maanden. Ook deze valt tussen 2 sprongen in, namelijk sprong 6 (categorieën) en 7 (opeenvolging). Rond deze leeftijd zal je merken dat je baby steeds mobieler wordt. Hij zal zich gaan proberen op te trekken en zelfs al proberen te gaan staan. Dit oefenen gaat de hele dag en nacht door. Als hij eenmaal staat weet hij vaak niet goed meer hoe hij weer moet gaan zitten of liggen. Je zal hem hierbij dus moeten helpen.
12 maanden tot …
Ook na het eerste jaar kunnen er momenten zijn dat je baby weer slecht slaapt. Zijn ontwikkeling gaat natuurlijk gewoon door. Zo zal hij steeds beter leren lopen en praten bijvoorbeeld. Ook dit kan weer gepaard gaan met nachten waarin je baby minder goed zal slapen. Zelfs na 24 maanden kan jouw peuter nog momenten hebben waarin hij onrustiger slaapt.
Waaraan herken je een slaapregressie?
De meest gehoorde gedragsverandering is natuurlijk dat je baby minder goed slaapt en meer huilt maar er kunnen meer symptomen zijn die je baby kan hebben als hij in een slaapregressie periode zit. Wij omschrijven hieronder de meest voorkomende.
- Het slaapritme van je baby kan in de war zijn
- Je baby kan vaker wakker zijn tijdens zijn slaapje
- Je baby doet veel korte dutjes overdag
- Als je baby s’nachts wakker wordt heeft hij moeite met opnieuw in slaap vallen
- Je baby eet minder goed
- Je baby is veel nieuwe vaardigheden aan het ontwikkelen zoals omrollen, zitten, kruipen, praten enz.
Hoe kan je je baby helpen tijdens een slaapregressie?
Na 4 maanden weet je meestal wel wat je baby juist wel of niet fijn vind tijdens een periode waarin hij door een ontwikkeling gaat. Hieronder wat tips die kunnen helpen, kies vooral de tips uit die aansluiten bij de behoefte van jouw baby.
- hou een vast ritme aan van spelen, eten, knuffelen, slapen enz. Zo weet je baby waar hij aan toe is en dat geeft rust en houvast
- naast een vast ritme is ook een vast slaapritueel fijn voor je baby. Je baby kan zich dan rustig voorbereiden op het naar bed gaan. Ga hier ook niet allemaal nieuwe dingen aan toevoegen tijdens een slaapregressie. Dit wordt alleen maar verwarrend voor je baby.
- blijf zelf rustig, baby’s voelen het direct wanneer jij onrustig bent en reageren daar op.
- laat je baby niet huilen, hij heeft je juist nu heel erg nodig! Laat dus vooral merken dat je er voor hem bent.
- laat je baby in een stille, donkere en koele kamer slapen
- volg je baby’s slaapschema, misschien moet je juist een slaapje toevoegen of weglaten