Het eerste jaar van je baby veranderd het voedingsschema zeer regelmatig. Met name in de eerste weken bouw je de hoeveelheid ml melk heel snel op. Van ongeveer 10 ml per voeding in de eerste dagen naar ongeveer 180 ml per voeding als je baby 3 maanden oud is! Ook al lijkt het simpel dat je baby alleen maar melk nodig heeft die eerste maanden, toch roept het ook veel vragen op; krijgt mijn baby wel genoeg binnen? Hoe vaak moet ik voeden? Hoe moet ik het gaan opbouwen?
Voedingsschema baby 0-3 maanden
De eerste 3 maanden na de geboorte bestaat het voedingsschema van je baby alleen uit melk. Pas vanaf 4 maanden ga je langzaam beginnen met ander (vast) voedsel. De eerste 3 maanden zal hij dus alleen flesvoeding en/ of borstvoeding krijgen. Zoals niet iedere baby gelijk is, is dus ook niet een voedingsschema altijd hetzelfde voor elke baby. Het belangrijkste is om vooral in te spelen op wat je baby aangeeft. Dit heet ook wel ‘voeden op verzoek’. Elke baby is anders en zal dus een ander voedingsschema hebben in het begin.
Als je gaat voeden op verzoek is het belangrijk goed te kijken naar de voedingssignalen van je baby. De meeste baby’s weten al snel goed duidelijk te maken dat ze trek hebben door bijvoorbeeld op hun handje te gaan sabbelen, te huilen of echt zelf al op zoek te gaan naar de borst. Merk je dat je baby trek heeft geef hier dan direct aan toe ook al heeft hij net voeding gehad. Je zult merken dat naarmate ze ouder worden ze steeds meer regelmaat in hun voedingsschema gaan krijgen. Meestal heb je na een paar weken wel een duidelijk schema van elke 2 a 3 uur voeden. Dit komt neer op zo’n 12 voedingen per dag.
Dit schema gaat in de nacht ook gewoon door. Je baby drinkt nog kleine hoeveelheden per keer dus kan nog niet een hele nacht doorslapen. Deze nachtvoedingen zijn ook nodig om de bloedsuikerspiegel van je baby op peil te houden. Dit is nodig voor de ontwikkeling van je baby, namelijk die van zijn hersenen en zijn groei.
Borstvoeding vs flesvoeding
Het voedingsschema van een baby die vanaf de geboorte alleen maar flesvoeding krijgt ziet er wel anders uit dan een baby die alleen maar borstvoeding krijgt. De eerste maand zal je met borstvoeding gemiddeld 12 keer per 24 uur voeden, met flesvoeding is dit gemiddeld 6 tot 8 voedingen per dag (24 uur).
Wanneer krijgt je baby genoeg binnen?
Baby’s weten van nature of ze honger hebben of juist verzadigd zijn. Vertrouw er dus op dat je baby dit zelf goed kan regelen. Mocht je twijfelen dan kan je onderstaande als leidraad aanhouden. Wijkt jouw baby daarvan af of maak je je zorgen, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.
Een baby krijgt genoeg voeding binnen als:
- hij vrolijk en actief is
- hij ongeveer 6 natte luiers per dag (24 uur) heeft
- hij 2 tot 5 poepluiers per dag heeft
- hij goed groeit
Voedingsschema baby 0-4 weken
Zoals we al zeiden is er niet 1 voedingsschema die voor alle baby’s werkt. Deze voedingsschema’s zijn dus ook voorbeelden. Blijf altijd goed naar je baby kijken en luisteren en speel daar op in. Kijk ook goed naar hoeveel tijd je baby tussen de voedingen laat. Dit kan ook een goede indicator zijn. Er zijn baby’s die 6 voedingen in 24 uur nodig hebben (maar dan misschien wel meer per keer drinken) en er zijn baby’s die 12 voedingen in 24 uur nodig hebben. Beide zijn niet goed of fout.
Als je baby net geboren is start je meestal met 10 ml per voeding. Per dag verhoog je dit met 10 ml tot je ongeveer op 75 – 110 ml per voeding zit. Uiteraard hangt het van je baby en zijn behoefte en gewicht af hoe snel je dit opbouwt.
Voor borstvoeding geld dat je het beste kan voeden op verzoek en nog niet echt naar het aantal uur dat hij tussen zijn voedingen laat moet kijken. Met flesvoeding kan je al wat meer een schema van elke 2 a 3 uur proberen aan te houden (ongeveer 7 tot 8 voedingen per dag).
Voedingsschema baby 4-8 weken
Je baby zal nu al wat meer regelmaat in zijn voedingsschema gaan aanbrengen. Ook met borstvoeding kan je proberen op dezelfde tijden te voeden om er wat meer ritme in te krijgen. Uiteraard kan op verzoek voeden ook nog steeds. Net waar jij en je baby je prettig bij voelen.
Met flesvoeding kan je proberen naar 6 flessen (110 – 150 ml per keer) of 7 flessen (75 – 110 ml per keer) per 24 uur te gaan.
Voedingsschema baby 8-12 maanden
Het gewicht van je baby neemt langzaam toe. Hoe zwaarder je baby word, hoe meer voeding hij kan hebben. Je kan als richtlijn aanhouden dat je 150 ml melk per kilo gewicht geeft.
Voorbeeld voor het berekenen van de hoeveelheid flesvoeding als je baby 5 kilo weegt: 5 x 150 = 750 ml flesvoeding per dag. Je kunt zelf kijken hoe je dit over de flessen verdeeld. Sommige baby’s drinken s’avonds bijvoorbeeld wat meer dan s’morgens. Andere baby’s krijgen liever wat meer flessen met minder voeding per keer enz.
Meestal heb je na zo’n 2 maanden ook met borstvoeding meer ritme. Je kan dus het flessen voedingsschema aanhouden. Uiteraard kan je ook nog op verzoek borstvoeding geven.
Voor flesvoeding kan je proberen naar 6 voedingen per dag van 110 – 150 ml melk per keer te gaan.
Vitamine K en D
Voor een goede groei en ontwikkeling van de botten heb je vitamine D nodig. Volwassenen maken vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht en halen het uit voeding. Een baby kan dit nog onvoldoende en heeft daarom extra vitamine D nodig. Je kan de vitamine D druppels toevoegen aan de flesvoeding of met een lepeltje toedienen. Het advies is om tot je kindje 4 jaar oud is 10 microgram vitamine D per dag te geven.
Als je borstvoeding geeft, heeft je baby de eerste 12 weken ook extra vitamine K nodig. Deze vitamine zit in fruit, melkproducten, bladgroenten, eieren en vlees. Daarnaast maken je darmbacteriën vitamine K zelf aan. Als je baby net geboren is heeft hij nog onvoldoende darmbacteriën om de vitamine D zelf aan te maken.
Aan flesvoeding is al vitamine K toegevoegd. Als je baby meer dan 500 ml flesvoeding per dag binnen krijgt is het niet meer nodig deze vitamine K nog extra toe te voegen aan de voeding van je baby.
Tips voor een voedingsschema
Het vinden van een voedingsschema waarbij jij en je baby zich prettig voelen kan soms best even zoeken zijn. Dit is niet erg, neem hier echt de tijd voor. Onderstaande tips kunnen je helpen naar het vinden van een voedingsschema.
- Ga niks forceren; je baby kan prima aangeven wanneer hij genoeg voeding op heeft of juist meer wil, luister dus goed naar je baby en probeer niet strikt vast te houden aan een voedingsschema.
- Vraag om hulp bij twijfel; ga niet te lang zitten tobben maar vraag om hulp als je ergens over twijfelt of onzeker bent. De huisarts of het consultatiebureau kunnen je goed adviseren over een voedingsschema dat bij jou baby past.